Skip to main content

Intervju med Charlie Hansson Sillén

Ålder 23år

Yrke/sysselsättning Projektmedarbetare i Lyssna på oss!

Hur gammal var du när du fick din diagnos? 

Jag fick min autism diagnos när jag var 20år gammal

Hur ser ditt liv ut för övrigt? Familj, partner, husdjur?

Jag bor själv med mina tre möss, Scorpia, Grogu och Ahsoka.

Hur var din skolgång? 

 Min skolgång gick bra tills mellanstadiet då det blev stökigt i klassen. Problemen fortsatte och jag kände hög press för att få bra betyg. Jag var vädigt skoltrött redan under grundskolan. Jag valde att gå konst och design på gymnasiet, många ämnen jag tyckte var kul för att orka. Min energi var egentligen helt slut och jag låg ofta efter i skolan. Jag lyckades ta studenten med hjälp av min familjs stöd och all den tid de la ner på att hjälpa mig med läxor.

Har du haft kontakt med någon myndighet?

Jag har kontakt med försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

Hur har du blivit bemött?

Varierande. Jag har haft både bra och dåliga handläggare på båda. Vissa är väldigt förstående och har mycket kunskap om npf, andra har ingen koll alls. Jag tycker det svåraste i kontakten har varit att det ofta byts handläggare utan att en själv får reda på det.

Har du fått det stöd du behöver? 

Ja nu tillslut efter mycket kämpande och hjälp från min familj. Jag har en lönebidragsanställning och aktivitetsersättning. Jag har även fått hjälpmedel till jobbet som hörlurar och whiteboard till jobbet.

Hur har bemötandet från psykiatrin varit? 

Jag har haft kontakt med psykiatrin till och från sedan jag var 12år. I efterhand fick jag veta att bup påbörjade en neuropsykiatrisk utredning när jag var 12 som aldrig avslutades. Jag var inte bekväm med min behandlare och fick inte byta så det slutade med att jag vägrade gå dit. När jag vid 16år sökte kontakt med bup återupptogs inte utredningen. Det tog till att jag var 19 och träffade en läkare som misstänkte att jag hade autism och skickade remiss för utredning.

Har du fler diagnoser än neuropsykiatriska?

-Jag är diagnostiserad med återkommande depressioner och ångest. Jag har även problem med ryggont som diagnostiserats som myalgi.

Har du några speciella stödbehov?

Jag har boendestöd en gång i veckan.

Vad har du för intressen?

På fritiden brukar jag virka, kolla på serier och lyssna på poddar. Min favoritgrej att virka är mössor till hundar och katter i min närhet. 

Den här sidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies