Skip to main content

Intervju med Josefine

Ålder 40 år

Yrke/sysselsättning Certifierad coach.
Författare till boken De döda skriver inga böcker

Hur gammal var du när du fick din diagnos? 

39 år

Hur ser ditt liv ut för övrigt? Familj, partner, husdjur?

Jag har barn och är skild.

Hur var din skolgång? 

Jag minns det som en bra tid. Jag hade lätt i skolan och trivdes också bra. Dock var jag inte riktigt som andra och hade svårt att hitta vänner att umgås med efter skoltid. Jag stod också ut på grund av mina höga betyg, vilket var jobbigt.

Har du haft kontakt med någon myndighet?
Har du fått det stöd du behöver?

Jag har varit sjukskriven en period pga utmattning och kroniska fysiska sjukdomar. Det fungerade överlag okej.

Det fanns dock ingen större förståelse för att min ork alltid är nedsatt på grund av kronisk trötthet av fysiska orsaker. Jag jobbar idag deltid för att orka med, dock utan pengar från Försäkringskassan.

Hur har bemötandet från psykiatrin varit? 

Total katastrof. Jag har i princip inte fått någon hjälp alls och det var också därför jag skrev min bok. Min autism missades och jag överlevde nästan inte. Jag har svåra trauman från den tiden och vill med min bok uppmärksamma hur svårt det kan vara att få hjälp och hur man kan bollas runt i systemet.

Har du fler diagnoser än neuropsykiatriska?

Jag har flera fysiska sjukdomar som sätter ner min ork kraftigt.

Jag är också särbegåvad, vilket inte är en diagnos, men det gör mig annorlunda.

Jag har komplex PTSD från barndomen och från att inte ha fått hjälp i psykiatrin.

Jag levde med svåra självmordstankar och depression i många år, innan min autism upptäcktes.

Har du några speciella stödbehov?

Jag bor själv och har fått anpassa livet kraftigt på grund av min trötthet och att det är vissa saker jag har svårt att klara, till exempel i föräldraskapet. Mina barn bor på grund av det heltid hos sin pappa.

Jag har inte upplevt att det stöd som finns passar mig, mina behov och svårigheter, så jag har gjort alla anpassningar själv.

Vad har du för intressen?

Jag älskar att läsa, lyssna på ljudböcker och lära mig nya saker. Jag tycker mycket om djur och att vara ute i naturen och jag umgås gärna med de få personer jag kan slappna av och vara mig själv med. Jag älskar att vrida och vända på saker med andra!

Den här sidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies