Skip to main content

Intervju med Julia

Ålder 21 år

Yrke/sysselsättning Jag studerar just nu vid Stockholms universitet.

Hur gammal var du när du fick din diagnos? 

19 år.

Hur ser ditt liv ut för övrigt? Familj, partner, husdjur?

Jag bor själv just nu

Hur var din skolgång? 

I grundskolan hade jag väldigt låg motivation till skolan, hade mycket frånvaro, presterade dåligt och mobbades mycket. Jag fick i stort inget stöd, förutom att jag fick arbeta i en mindre grupp då och då. Vid den tiden mådde jag väldigt dåligt och orkade alternativt kunde inte hitta motivationen till att exempelvis göra läxorna. På gymnasiet mådde jag fortfarande dåligt, dock inte alls lika dåligt som i grundskolan, men gjorde mitt bästa för att klara av alla ämnen jag hade och försökte faktiskt också lära mig saker. Jag fick inget stöd nu heller men började så småningom hitta strategier som fungerade för mig och underlättade min skolgång, t ex att Under hela min skolgång var jag nästan alltid mer eller mindre trött och blev mobbad särskilt i grundskolan och även i gymnasiet men bara av några få personer då och då. Jag hatade alltid att gå till skolan.

Har du haft kontakt med någon myndighet?

Jag har inte haft någon kontakt med någon myndighet.

Hur har bemötandet från psykiatrin varit? 

Innan jag fick min diagnos träffade jag flera olika psykologer och läkare. Jag upplevde att de ändå inte ville lyssna om jag berättade att jag mådde dåligt och bara fokuserade på att ge mig en diagnos. Under min neuropsykiatriska utredning träffade jag en ytterst otrevlig psykolog som till exempel hånade mig för att jag utförde flera av uppgifterna för långsamt, var dålig på att förklara olika begrepp och att jag enligt honom pratade för lite med honom (fast han för det mesta avbröt mig om jag försökte förklara något lite utförligare och inte ville lyssna). Efter att ha fått min diagnos har jag nekats vård upprepade gånger med motiveringen att det bara hör till att må dåligt om man har autism.

Har du fler diagnoser än neuropsykiatriska?

Jag har social fobi och särskilt när jag var yngre (men i viss mån än idag) hade jag depression, ångest och ätstörning. Jag har även medfödd hörselnedsättning i ena öra

Har du några speciella stödbehov?

Nej.

Vad har du för intressen?

De senaste månaderna har jag blivit väldigt intresserad av att läsa böcker (om väldigt blandade ämnen, t ex historia, politik, kultur, självbiografier, fiktion) och hinner ofta läsa en eller flera böcker på en vecka. Jag gillar också att ta en promenad varje dag, gå på bibliotek och kolla på Netflix då och då.

Den här sidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies