Skip to main content

Intervju med Lisa Hansson

Ålder 40 år

Yrke/sysselsättning

Idag jobbar jag på en skola (lågstadie) som elevhandledare och fritidspedagog men är utbildad och får lön som en förskolelärare. Valde att jobba med större barn då det kändes som det passade mig bättre. Det var vid en depression på mitt första jobb som det uppdagades att jag hade det jobbigt och via arbetsplatsens psykolog så valde jag att sätta igång med en utredning.

Hur gammal var du när du fick din diagnos? 

Jag var runt 23/24 när jag fick min diagnos. Jag minns inte exakt och min utrednings papper är på villovägar så kan ej ge exakt datum.

Hur ser ditt liv ut för övrigt? Familj, partner, husdjur?

Bor med 3 barn och sambo I Flen. En av dem har också precis fått en ADHD diagnos. Har även 3 katter. Jag är dock uppväxt i Haninge söder om Stockholm. Mina föräldrar och lillebror med familj bor där.

Hur var din skolgång? 

Min skolgång var både bra och svår/jobbig. Mina lärare trodde nog mest att jag var lat och bekväm. Jag hade absolut vänner men jag var även utsatt för mobbing en del. Jag har alltid varit annorlunda än mina vänner och ofta undrat varför.  Jag gick medieprogrammet på gymnasiet för hade planer om att bli journalist men hade för dåliga betyg så kom inte in på journalist högskolan. Så pluggade till förskolelärare istället.

Har du haft kontakt med någon myndighet?

Har haft svårt med chefer men nu mår jag bra och har ett uppdrag på mitt jobb där det funkar bra. Arbetsförmedlingen ger en viss summa av min lön till mitt jobb som gör att jag slipper arbetsuppgifter som jag känner att jag inte klarar av. Men jag har utvecklats mycket och just nu går det bra för det mesta.

Jag har under åren haft depressioner pga kollegor och chefer som inte förstått mig eller gett mig bra uppgifter.  Har varit sjukskriven i perioder och tycker jag fått bra stöd från arbetsförmedlingen och försäkringskassan i det stora hela.

Hur har bemötandet från psykiatrin varit? 

Psykiatrin har hjälpt mig bra. Dock har jag bytt psykolog massor av gånger så då har jag fått berätta om allt jag upplevt och det har ju känts lite onödigt ibland.

Har du fler diagnoser än neuropsykiatriska?

Jag har även dystonomi alltså en typ av kronisk vardags depression. Jag äter även medicin för min ADHD vilket funkar bra.

Har du några speciella stödbehov?

Jag har haft både boendestöd, kontaktperson och godman. Allt det har funkat bra men för några år sedan valde jag att försöka klara mig utan.

Vad har du för intressen?

Intressen är att resa, baka, se film/serier, kreativa saker som att måla, skriva, fotografera. Men jag är en perioder så tröttnar ofta på intressen och börjar med nya.

Den här sidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan accepterar du cookies